Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Budapest, Unkari, matkailu ja matkakuvat

Matkakuvat Budapest Unkari Huhtikuu 2008 ja Elokuu 2009

Budapest
Unkarin pääkaupunki, jossa asukkaita n. 1,8 miljoonaa. Kaupungin keskustan läpi virtaa Tonava-joki jakaen sen kahteen osaan kukkulaiseen Budaan ja tasaiseen Pestiin, jotka olivat erillisiä kaupunkeja vuoteen 1873 asti.

 

Tonava-joki
Sen silloista vanhin ja tunnetuin on Széchenyi´n Ketjusilta vuodelta 1849, jonka molempia päitä koristaa kaksi kivistä leijonaa. Se oli ensimmäinen kiinteä kulkutie Budan ja Pestin yli ja näytteli suurta roolia niiden yhdistymisessä. Siltojen Margit- ja Arpad välissä on Margitinsaari (Margit-sziget), joka sijaitsee keskellä Tonavaa. Sen pituus on 2,5 km ja leveys 500 m. Saari on kaupunkilaisten suosima ulkoilualue. jolla sijaitsee kaksi hotellia, maauimala, terveyskylpylä, ravintoloita ja kahviloita. Saarella on myös kesäisin mm. oopperaesityksiä avoimen taivaan alla. Tonavan Pestin puoleista rantaa hallitsee upea uusgoottilainen Parlamenttitalo, valmistunut v. 1904 ja johon voi tutustua opastetuilla kiertokäynneillä.

 

Linnavuori
Budan kuninkaanlinnan ympäristöön 1200-luvulta alkaen rakennettu Budan kaupunginosa. Alue on yksi Budapestin symboleista. Linnassa ei ole koskaan asuttu ja sen nykyinen ulkoasu on peräisin 1900-luvulta. Tänään siellä toimii useita museoita mm. Kansalligalleria ja Historiallinen museo ja Széchenyi-kirjasto. Alueen muihin nähtävyyksiin kuuluvat Pyhän Kolminaisuuden toria 1260-luvulta hallinnut uusgoottilainen Mathiaksen kirkko terävine torneineen sekä Kalastajalinnake. Linnakkeeseen kuuluu seitsemän koristeellista tornia kuvaten niitä 7 heimoa, jotka saapuivat Karpaattien laaksoon 800-luvulla. Nimensä se on saanut paikalla sijainneen kalatorin mukaan. Sekä kirkko että Kalastajalinnake on entisöity vuosien 1895 ja 1903 välillä tämän päiväiseen asuunsa.

 


Cellert-kukkula
Budan puolella kohoava vuori, josta avautuvat henkeäsalpaavat näköalat kaupungin ylle. Citadella-linnake, Habsburgien v. 1854 rakentama, sijaitsee Gellért-kukkulan huipulla 135 metriä Tonavan yläpuolella. Se on 200 metriä pitkä ja sitä ympäröi 16 metrin korkuiset muurit, joissa on vielä näkyvissä ammuksien reikiä sotien jäljiltä. Se on nykyään matkailijoiden suosiossa hotelleineen ja erilaisine ravintoloineen. Vain lyhyen kävelymatkan päässä siitä sijaitsevat piispa St. Gellerin patsas sekä ylimpänä huipulla Vapautuksen muistomerkki..

Kylpylät
Kylpylähotelli Gellért on Budapestin tunnetuin kylpylä. Se sijaitsee Gellért-kukkulan juurella ja siellä on voinut nauttia lämpimistä kylvyistä ja hoidoista jo v. 1918 alkaen. Upeat marmoripylväät ja uima-altaiden värikkäät koristeelliset kaakelit kertovat menneen ajan ylellisyydestä. Kesäisin voi kylpeä myös ulkoaltaissa. Széchenyin kylpylä on myös tutustumisen arvoinen. Tämä kauniisti restauroitu keltainen barokkirakennus sijaitsee Pestin puolella kaupungin puistossa. Siellä ovat Budapestin syvimmät ja kuumimmat lähteet ja useita ulkoaltaita, jotka ovat käytössä myös talvella. Kiraly-kylpylä on vanhimpia turkkilaistyylisiä kylpylöitä v. 1565 lähtien. Se sijaitsee Budan puolella lähellä Tonavan rantaa. Kylpylässä on kahdeksankulmainen allasosasto, jonka katon kuusikulmaiset aukot tuovat mystistä tunnelmaa. Kylpylä on auki eri päivinä miehille ja naisille.

Sankarten aukio
Sankarten aukio (Hõsök tere) on rakennettu vuosina 1884-1926 sen kunniaksi, kun madjaarit 1000 vuotta sitten saapuivat Karpaattien altaaseen. Keskellä kohoavan 36 metrin korkuisen pylvään päässä seisoo arkkienkeli Gabriel ja pylvään perustaa ympäröivät 7 heimopäällikön patsaat Árpádin johtamana. Pylvään takana olevat 14 patsasta kuvaavat Unkarin historian merkittävimpiä henkilöitä aina valtion perustajasta Tapani Pyhästä lähtien. Aukion reunoilla sijaitsevat Ulkomaisen taiteen museo ja Taidehalli, jossa esitellään modernia taidetta vaihtuvissa näyttelyissä.

Liikenne
Budapestin metro on kätevin ja nopein tapa liikkua keskustan alueella. Metrolinja M1 on Manner-euroopan vanhin metro, jota tarvittiin kuljettamaan v, 1986 maailmannäyttelyn vierailijoita keskustasta Sankarten aukiolle. Syy, miksi rakennettiin rautatie maan alle, oli, että haluttiin suojella Budapestin eleganteinta bulevardia, Andrassy Avenue´ta massiiviselta liikenteeltä. Tämän linjan jokainen pysäkki on restauroitu alkuperäiseen asuunsa ja on samalla kuin pieni museo vanhoine valokuvineen. Raitiovaunulla kulkeminen on myös helppoa ja samalla saa yleiskuvan kaupungista. Varsinaisia "maisemalinjoja" ovat linjat 2 ja 19, jotka kulkevat Tonavan molempia rantoja pitkin.Kaupungissa on myös kattava bussiliikenneverkosto.

Kauppahalli
Budapestin koristeellinen 150 m pitkä kauppahalli on Euroopan suurin. Se on rakennettu v. 1897 ja sijaitsee Vasi-Utca-kävely- ja ostoskadun päässä Pestissä. Kolmessa alimmassa kerroksessa on runsaasti tarjolla kaikkia unkarilaisia ruokaherkkuja ja siellä on myös ruokailupaikkoja. Ylimmissä kerroksissa myydään mm. kuuluisia unkarilaisin pitsein koristeltuja pöytäliinoja sekä muita käsitöitä, matkamuistoja ja leluja..